Skip Navigation or Skip to Content

Er is ingebroken in mijn zaak. Wat moet ik doen?

1. Ga je pand niet in! Zo voorkom je dat je sporen van daders wist.
2. Bel de politie.
3. Blokkeer/wijzig accounts en simkaarten. Zie je dat er computerapparatuur gestolen is? Ga na welke applicaties daarop zijn geïnstalleerd en wijzig accountnamen en wachtwoorden. Bel eventueel ook je bank om, mocht je hier noodzaak toe zien, je bankrekening te laten blokkeren en bel je provider om simkaarten te laten blokkeren.
4. Doe aangifte bij de politie. 
5. Bel je verzekeringsmaatschappij (aangifte is hiervoor nodig).
6. Neem maatregelen om herhaling te voorkomen.

De angst van veel ondernemers: ’s morgens bij jouw zaak aankomen en merken dat er ingebroken is. Het komt helaas vaak voor. Bij 40% van alle ondernemers is ooit ingebroken. Naast de emotionele schok heb je ook te maken met schade, die soms direct gevolgen kan hebben op jouw omzet. Denk maar aan gestolen computers met bedrijfsinformatie of goederen die voor de verkoop zijn. Het komt ook voor dat er veel schade is aangebracht door de inbrekers om de toegang te forceren. Soms wordt er zelfs brand gesticht na een inbraak om sporen uit te wissen. Kortom, een inbraak is heel ingrijpend. Daarom is het goed om te weten hoe je moet omgaan met de nasleep ervan.

Kan ik direct binnen mijn bedrijfspand gaan rondkijken welke zaken missen?

Het is heel begrijpelijk dat dat jouw eerste reactie is. Probeer het niet te doen, omdat je onbedoeld sporen van de inbrekers kan wissen. Blijf buiten het bedrijfspand en bel de politie. Die kan de sporen veiligstellen.

Welke zaken kan ik alvast regelen in afwachting van de politie?

Laat zo snel mogelijk de bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons blokkeren. Bel voor gestolen bankpas(sen) met jouw bank of naar Bankpassen Meldcentrale: 0800 – 03 13. Had je op je telefoon applicaties geïnstalleerd waarvoor je inloggegevens nodig had, zoals een app van je bank of de Digi-D? Wijzig je wachtwoorden dan zo snel mogelijk. Ook als er andere computerapparatuur is gestolen, kan het snel wijzigen van wachtwoorden en gebruikersnamen veel ellende voorkomen.

In sommige gevallen kun je een bankpas ook via de mobiel bankieren app zelf blokkeren. Wacht niet te lang met blokkeren, want formeel ben jij verantwoordelijk voor eventueel misbruik van jouw bankpas.

De simkaarten kun je meestal zelf via jouw eigen account bij de provider blokkeren, maar je kunt ook de klantenservice van de provider bellen om dit te regelen.

Kan ik telefonisch aangifte doen of zal ik wachten tot de politie gearriveerd is?

De politie heeft een speciaal telefoonnummer voor het doen van aangiften, maar soms is het beter om eerst de komst van de politie af te wachten en daarna rustig aangifte te doen. Een inbraak heeft impact, waardoor je misschien details vergeet of geen helder overzicht hebt van wat er gestolen is. Neem dus de tijd om de aangifte zo volledig mogelijk te doen. Dat is voor de politie, maar ook voor jouw verzekeringsmaatschappij van belang.

Inbraken bij bedrijven

Naast goederen die ondernemers zelf verkopen, zijn de volgende items erg geliefd bij inbrekers: gereedschap, bestelwagens, uitrusting en persoonlijke spullen zoals telefoons en laptops.
Gereedschap wordt heel vaak gestolen vanwege de hoge inruil- of verkoopwaarde: bij meer dan 67% van de inbraken wordt gereedschap gestolen, waarvan slechts 1% ooit wordt teruggevonden. Dit betreft ook bestelwagens met werkmaterialen. Zorg dus dat jouw bedrijfspand én jouw bedrijfsauto’s goed beveiligd zijn. Een bedrijfsauto kun je bijvoorbeeld voorzien van een GPS-tracker. Op die manier kan die altijd opgespoord worden.

Moet ik direct contact opnemen met mijn verzekering?

Je kunt altijd telefonisch contact opnemen met jouw verzekeringsmaatschappij om te horen welke procedure zij volgen. Allereerst willen zij de formele aangifte, zoals opgemaakt door de politie en soms sturen zij iemand langs om de situatie ter plekke te bekijken.

Wanneer kan ik inbraakschade laten repareren?

In overleg met de politie kun je het zo snel mogelijk regelen. Ga dan niet voor een tijdelijke maatregel zoals het dichttimmeren van opengebroken ramen, maar voor het zetten van nieuwe ramen.

Hebben de inbrekers deursloten geforceerd of deze sloten zelfs gebruikt? Zorg voor nieuwe sloten en bekijk andere opties met de slotenmaker om deuren extra te beveiligen. Wil je zeker weten dat je een betrouwbare slotenmaker inschakelt? Zoek een gecertificeerd BORG beveiligingsbedrijf bij jou in de buurt.

Bent u geholpen met deze informatie?