Hoe ga ik om met drugsoverlast in mijn horecazaak?
Drugsoverlast wil je altijd voorkomen, zowel voor jouw onderneming als voor de veiligheid van jouw klanten en personeel. In de horecabranche gaat het dan vooral om drugshandel, die verborgen of zelfs openlijk kan plaatsvinden. De georganiseerde misdaad zoekt de horeca en het uitgaansleven op om drugs te verkopen, maar ook om jongeren te werven voor drugshandel. Wees daarom bedacht op signalen die erop kunnen wijzen dat jouw horecazaak mogelijk wordt misbruikt voor deze vorm van ondermijnende criminaliteit.
Hoe moet ik omgaan met drugsoverlast in mijn horecazaak?
1. Maak in jouw huisregels duidelijk dat drugshandel niet getolereerd wordt.
2. Wees duidelijk en consequent met handhaving van de huisregels.
3. Houd risicoplekken zoals toiletten en lockers extra in de gaten.
4. Bekijk de bewakingscamera’s om ‘verdacht’ gedrag te monitoren.
5. Meld altijd drugsoverlast bij de plaatselijke politie.
1. Stel een deurbeleid en huisregels op
Zorg ervoor dat de huisregels duidelijk zijn, inclusief het verbod ”hier wordt drugshandel niet getolereerd”. Plaats de huisregels zichtbaar bij de ingang en instrueer jouw personeel om volgens deze huisregels ook de orde te bewaken. Geef ook aan dat overtreding van de huisregels kan leiden tot ontzegging en dat de politie ingeschakeld kan worden.
Tip: Maak gebruik van dit overzicht Deurbeleid en Huisregels van het CCV (het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).
2. Handhaaf de huisregels
Als iemand overlast in jouw zaak veroorzaakt of zich niet aan de huisregels houdt, dan kun je hem/haar een individuele ontzegging tot jouw zaak geven. Maak dan gebruik van een Collectieve Horeca Ontzeggingenbeleid (CHO) in jouw gemeente, dan kun je die criteria meenemen in jouw individuele ontzegging.
Bekijk hier de informatie over het Collectieve Horeca Ontzeggingenbeleid van KHN (Koninklijke Horeca Nederland).
3. Houd risicoplekken extra in de gaten
Als het bij jouw horecazaak mogelijk is, dan kun je bij de voordeur een duidelijke toegangscontrole houden. Dit type controle is natuurlijk wel afhankelijk van het soort horecazaak. Bij een restaurant zal de toegangscontrole subtieler zijn en staat er geen portier, maar een medewerker die de gasten in de zaak als eerste verwelkomt.
De grootste ‘risicoplekken’ in horecazaken zijn de toiletten, als het gaat om drugsgebruik en -handel. Bestaat er in jouw horecazaak ook de mogelijkheid om kluisjes of lockers te gebruiken? Let dan ook extra op bij kluisjes, die vaak gebruikt worden.
4. Installeer beveiligingscamera's
Beveiligingscamera’s kunnen jou ook tijdens openingstijden inzicht geven in vreemd of verdacht gedrag. Naast camera’s kun je beveiligers inzetten die echt getraind om afwijkend gedrag te signaleren.
5. Neem contact op met de politie bij drugsoverlast
Als ondernemer kun je beter zelf de regie nemen en houden over toezicht, want bij meldingen van buitenstaanders over drugshandel kan de politie ook in burger aanwezig zijn. Dit gebeurt soms zonder medeweten van de horeca-eigenaar. Geef daarom direct aan de plaatselijke politie door, als er drugshandel plaatsvindt.
Webinar Drugsoverlast in de horeca
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en Platform Veilig Ondernemen (PVO) NL organiseerden begin 2023 een webinar over drugsoverlast in de horeca. Aan tafel zaten burgemeester Bruls van Nijmegen, Dennis Dekkers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Tony den Blanken van PPS Security en CCV-adviseur/PVO NL Martijn Wildeboer. Zij spraken over hoe horecaondernemers drugsoverlast kunnen voorkomen.
De gehele webinar, bestaande uit vier delen, is terug te zien op de website van het CCV.