Skip Navigation or Skip to Content

Hoe voorkom ik dat criminelen mijn auto’s huren?

Wil je voorkomen dat jouw autoverhuurbedrijf onbedoeld misbruikt wordt voor criminele activiteiten? Voelt het niet goed om jouw auto aan iemand te verhuren of heb je sterke bedenkingen over de identiteit van een huurder? Dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen: je wilt natuurlijk niet betrokken raken of als medeplichtige genoemd worden bij strafbare feiten.

In het kort

1. Check identiteit huurder
2. Controleer adres en telefoonnummer
3. Accepteer zo min mogelijk contante betaling
4. Check kredietwaardigheid bij zakelijke huurders
5. Vraag door!

1. Check identiteit huurder

Laat de huurder een geldig rijbewijs tonen en maak hier een (kleuren)kopie van. Accepteer geen kopie van de huurder. Zo voorkom je dat je een vervalsing in handen krijgt.
Check ook goed of de persoon op het identiteitsbewijs ook echt de huurder is.

2. Controleer adres en telefoonnummer

Vraag een recent bankafschrift en telefoonnummer van de huurder, zodat je twee zaken kunt  controleren. Op het bankafschrift kun je het adres vergelijken met het opgegeven adres van de huurder. Daarnaast kun je het telefoonnummer ter controle bellen.

Waarom huurauto’s?

Huurvoertuigen worden vaak gebruikt voor criminele activiteiten, omdat criminelen zich hiermee anoniem kunnen verplaatsen. En wordt de auto in beslag genomen? Dat interesseert ze niet, want het is niet hun eigen auto. Ondertussen is het wel jouw huurauto en jouw verhuurbedrijf die genoemd kunnen worden in een strafrechtelijk onderzoek. Dat wil geen enkele ondernemer.
In het verleden zijn huurauto’s gebruikt voor uiteenlopende activiteiten: witwassen, drugsgerelateerde criminaliteit, transport en handel van illegale goederen, (voertuig)diefstal, inbraken, ram- en plofkraken, liquidaties en terroristische acties.

3. Accepteer zo min mogelijk contante betaling

Zorg ervoor dat minstens een deel van de betaling (huur en/of borg) via de bank verloopt. Controleer daarbij ook of de naam op de bank- of creditcard overeenkomt met de gegevens van de huurder. Natuurlijk is niet elke contante betaling verdacht, maar als je een deel van de betaling via pinbetaling regelt, dan verklein je de risico’s.

4. Check kredietwaardigheid bij zakelijke huurders

Vraag bij zakelijke huurders naar een gewaarmerkt uittreksel van de Kamer van Koophandel, een accountantsverklaring of een jaarafrekening waaruit het inkomen van de huurder blijkt. Het inkomen moet in verhouding staan met de te betalen huur. Is het aantoonbare inkomen niet in verhouding, wees dan op je hoede.

(Vermoeden van) strafbare feiten?

Deze kun je altijd melden aan de politie bij jou in de buurt. Deze kan je verder helpen.
Liever anoniem melding doen? Meld het aan Misdaad Anoniem: 0800-7000/meldmisdaadanoniem.nl of Team Criminele Inlichtingen: 079-3458999
Tip: Neem in de huurovereenkomst op dat bij verdenking van een strafbaar feit of bij verdachte omstandigheden de politie ingeschakeld wordt.

5. Vraag door!

Als verhuurder ben jij eigenaar van de huurauto’s en mag je altijd (door)vragen wat de huurder met het voertuig gaat doen. Heb je geen goed gevoel erbij? Weiger dan de verhuur, want voorkomen is beter dan genezen.

Huurauto gestolen?

Je kunt alleen telefonisch aangifte doen, bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Het loket is alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via 088 – 00 87 444 (belkosten). Tussen 23.00 uur en 07.00 uur kun je de voicemail inspreken.
Bel zo snel mogelijk, dat vergroot de kans op terugvinden. Zorg dat je het kentekenbewijs bij de hand hebt.

Bent u geholpen met deze informatie?