Hoe voorkom ik een overval?
Op verschillende manieren kun je het lastig maken voor potentiële overvallers. Een optimale inrichting van jouw bedrijfslocatie of winkel maakt het voor jou al makkelijker om toezicht te houden en in te grijpen wanneer het onverhoopt toch misgaat. Maak gebruik van de onderstaande tips om de kansen op een overval te verkleinen.
Hoe voorkom ik een overval?
1. Zorg voor een goede inrichting en beveiliging in de zaak.
2. Regel goede verlichting, zowel binnen als aan de buitenkant van de zaak.
3. Wees extra alert tijdens ‘kwetsbare’ momenten.
4. Train jouzelf en jouw medewerkers op het voorkomen en omgaan met overvalsituaties.
Zorg voor een goede inrichting en beveiligingscamera’s
Richt de ruimte zo overzichtelijk mogelijk in, waarbij jij en jouw personeel goed zicht hebben op de ingang en de rest van de ruimte. Heeft jouw locatie een etalage of een groot raam? Zorg dat de etalage/het raam een vrij zicht biedt van buiten naar binnen. Op die manier kunnen voorbijgangers makkelijk zien als er een overval plaatsvindt en de politie inschakelen.
Plaats beveiligingsspiegels en – camera’s cruciale plekken, zodat je bij binnenkomst direct een goed beeld hebt van de bezoeker. Zorg ook ervoor dat je deze beveiliging regelt in de “dode” hoeken, plekken die op afstand iets minder overzichtelijk zijn.
Vermeld bij de ingang duidelijk dat er beveiligingscamera’s aanwezig zijn. Controleer regelmatig of de gekozen posities nog steeds voldoen en of de camera’s zelf nog steeds goed werken.
2. Plaats goede verlichting op cruciale plekken
Goede verlichting zowel binnen als buiten de locatie biedt bescherming tegen ongewenste bezoekers. Dit werkt goed tegen inbrekers en ook tegen overvallers. Verlichting voorkomt dat er moeilijk zichtbare plekken in en rondom uw zaak zijn. Check regelmatig of de lichten werken.
3. Let goed op kwetsbare momenten
Bij een bedrijfslocatie zijn er altijd momenten waarop overvallers kunnen inspelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan openings-, sluitingstijden en momenten waarop geld in het spel is.
Open en sluit daarom de zaak altijd met z’n tweeën. Doe bij binnenkomst direct het licht aan, sluit de deur en maak een controleronde.
Zorg daarnaast ook voor de nodige veiligheid tijdens momenten waarop geld geteld of vervoerd wordt. Tel geld altijd in een afgesloten ruimte die voor klanten en voorbijgangers onzichtbaar is. Plan deze bedrijfsactiviteit ook op verschillende tijdstippen. Dit laatste is ook belangrijk wanneer geld naar de bank wordt gebracht of gehaald. Uit veiligheidsoogpunt is het verstandig als twee personen dit geldtransport doen.
Verschillende soorten overvallen
Hit en run overvallen
Hierbij stormen overvallers een zaak binnen, waarbij ze soms hard schreeuwen en met wapens dreigen. Medewerkers, klanten worden bedreigd en medewerkers worden vervolgens gedwongen geld of goederen af te geven.
Klantgedrag overvallen
Deze overvallers komen eerst onopvallend als ‘normale’ klant de zaak binnen. Zij wachten het juiste moment af om een medewerker te overvallen. Dit gebeurt vaak onder bedreiging van een wapen en/of met verbaal geweld.
Overvallen kunnen op verschillende manieren plaatsvinden: als hit en run overval, een klant gedrag overval, maar ook als openings- of sluitingsoveral.
Openingsovervallen
Deze overvallen vinden plaats tijdens een ‘kwetsbaar’ moment: de opening van de zaak, terwijl er nog geen klanten aanwezig zijn. Soms doet de overvaller kan zich voor als een leverancier of zelfs medewerker. Overvallers van openingsovervallen zijn vaak goed op de hoogte van de dagelijkse routine van het personeel. Tijdens openingsovervallen worden vaak kluizen geplunderd of meegenomen.
Sluitingsovervallen
Het gaat hier ook om een ‘kwetsbaar’ moment: afsluiten van de zaak zonder klanten in de buurt. De overvaller maakt hier ook misbruik van bepaalde routines en richt zich vaak op het moment, dat geld geteld wordt en/of gebracht wordt naar de bank.
4. Training volgen?
Doe de gratis online training ‘Laat je niet overvallen’.
Je leert hoe je een overval kunt voorkomen, hoe je het beste kunt handelen als het toch gebeurt en wat je daarna kunt doen. Deze training is samengesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Lees meer over hoe je een overval kan voorkomen in de folder ‘Keurmerk Veilig Ondernemen. Voorkom een Overval’ van het CCV (het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.